Litteraturvejledning
Litteraturvejledning lhoMaj 2023
Med Læsekompasset har du alletiders værktøj til at understøtte vejledningen af brugere, der kommer til dig med det klassiske spørgsmål: ”Kan du foreslå mig en god bog?”.
Med Læsekompasset yder du litteraturformidling med afsæt i brugerens smag, humør og præferencer. Læsekompasset gør dig til ekspert i alle dele af skønlitteraturen til voksne og hjælper dig til også at vejlede kvalificeret om bøger uden for de genrer og forfattere, du kender bedst.
Her er tre veje igennem Læsekompasset, som du kan bruge i samtalen med brugeren:
Gå på opdagelse
Gå på opdagelse med brugeren i inspirationsbåndene på forsiden. Inspirationsbåndene er kurateret ud fra forskellige stemninger eller læseoplevelser, så brugerne ikke skal lede længe efter inspiration. Brug bogforslag eller beskrivende ord om læseoplevelsen, som brugeren synes om som udgangspunkt for nye forslag.
Vælg en bog, vælg ”Læseoplevelse”, og se på hvilke måder, en bog appellerer til brugeren. Se ”Anmeldelser” for at læse mere om bogen – her finder du både dagbladsanmeldelser, Litteratursidens omtale, og materialevurderinger.
Minder om
Bed brugeren nævne en god bog hun/han har læst. Find den i Læsekompasset ved hjælp af søgefunktionen, og klik på ”Minder om”-knappen. Se sammen på de forslag, der præsenteres.
Brug ”sammenlign”-funktionen til at se, på hvilke punkter to bøger minder om hinanden.
Søg
Brug ”Søg”-funktionen til at søge efter bøger, der passer til brugerens præferencer. Bed brugeren sætte ord på, hvad hun/han godt kunne lide ved en bog, hun/han har læst, og brug det til at formulere en søgning. Der kan søges på læseoplevelser som stemning, tempo, længde, univers, fortællerstemme, sprogform, skrivestil eller mere klassisk på titel, forfatter, genrer, emneord, sted, og/eller tid. Søgebaren kommer med forslag undervejs i indtastningen.
Ved angivelse af forskellige søgeord, fx “uhyggelig”, “realistisk” og “gribende”, vil søgeresultaterne indeholde en eller flere af søgeordene – og altså ikke nødvendigvis alle. Brug funktionen “avanceret filtrering” til at angive, om det enkelte søgeord skal indgå i alle søgeresultaterne eller slet ikke må indgå i søgeresultaterne, ved at klikke på det, en eller to gange. Et klik = understreget = ordet skal indgå i alle søgeresultaterne. To klik = overstreget = ordet må ikke indgå i søgeresultaterne. Ingen klik = ingen streg = ordet ønskes med i søgeresultaterne.
Filtrer
Når du har foretaget en søgning, er det muligt at filtrere på hhv. alle bøger, e-bøger og/eller lydbøger. “Alle” er valgt som default. Klik på “e-bøger” og/eller “lydbøger” for at filtrere efter en bestemt materialetype.
Huskeliste
Uanset hvilken indgang du bruger, så sæt hak i ”bogmærke”-funktionen undervejs for at huske interessante bøger. Find bøgerne til sidst i ”Huskelisten”.
Cheat sheet
Cheat-sheet-Sådan-bruger-du-læsekompasset (PDF)