Læsekompasset for fagfolk
Læsekompasset for fagfolk lhoMaj 2023
Læsekompasset er bibliotekernes redskab til litteraturformidling i biblioteksrummet og brugernes redskab til at få inspiration til læsning.
Med kunstig intelligens og en helt ny type metadata, som tager udgangspunkt i læseoplevelsen, giver Læsekompasset mange indgange til skønlitteraturen. Læsekompasset understøtter den biblioteksansattes litteraturformidling med afsæt i den enkelte brugers smag og ønsker.
Læsekompassets nyskabende sprog kan bruges til at tale om og navigere efter læseoplevelsen og bøgers appel, og på den måde finde nye veje i litteraturen. På tværs af genrer og kendte kategorier – og med udgangspunkt i læselysten.
Professionel dialog og litteraturvejledning
”Kan du foreslå mig en god bog?” Med Læsekompasset har du alletiders værktøj til at understøtte vejledningen af brugere, der kommer til dig med dette klassiske spørgsmål.
Læsekompasset gør dig til ekspert i alle dele af litteraturen og hjælper dig til også at vejlede kvalificeret om bøger uden for de genrer og forfattere, du kender bedst. Læsekompassets forslag tager udgangspunkt i de faktorer, der betyder noget for den enkeltes vurdering af, hvornår der er tale om en god bog: stemningen, fortælleteknikken, tempoet, længden etc.
Sådan bruger du Læsekompasset til litteraturvejledning
Selvbetjening i biblioteksrummet
Læsekompassets skærmløsning er den bedste måde at inspirere og vejlede brugeren om skønlitteratur i den selvbetjente åbningstid.
På skærmen kan brugerne finde inspiration ud fra, hvad de allerede har læst, gå på opdagelse i inspirationsbåndene eller søge på de oplevelsesbaserede metadata.
Med en unik URL foreslår selvbetjeningsversionen af Læsekompasset alene bøger, der er hjemme i filialen, og vejleder om opstillingen. Brugere kan derfor straks hente bogen på hylden, låne den og tage den med hjem.
Sådan fungerer Læsekompasset som selvbetjening
Inspiration hjemmefra
Læsere leder efter deres næste bog, også inden de overhovedet tænker på at gå på biblioteket. Med laesekompas.dk giver biblioteket brugerne inspiration til skønlitteratur og leder dem til biblioteket for at hente de bestilte bøger.
Efter login giver Læsekompasset personaliserede forslag – på baggrund af, hvad brugeren har læst eller interageret med på sitet. Brugeren kan lave egne interesselister og holde styr på sin læsning med ’Har læst’ og ’Vil læse’-lister – og let bestille bøgerne til afhentning på biblioteket.
Sådan inspirerer Læsekompasset brugerne uden for biblioteket
Planlæg udstillinger og markedsfør bibliotekets skønlitteratur
Med Læsekompassets listefunktion er det nemt at skabe inspirationslister, som både er printvenlige og kan deles på Facebook.
Når du planlægger et udstillingstema, kan du hente støtte i Læsekompasset. Brug fx Læsekompassets unikke metadata til at skabe udstillinger med optimistiske bøger, overraskende bøger, bøger med åben slutning osv. Og læg en inspirationsliste med oplysninger om opstilling ved – de er lige til at skrive ud.
Lav lister med bøger, biblioteket vil promovere og bruge i sin markedsføring på Facebook eller hjemmesiden. Flere kolleger kan bidrage til samme liste.
Sådan bruger du Læsekompasset til udstillinger og markedsføring
Søg bøger ud fra læseoplevelsen på bibliotekets hjemmeside
Læsekompassets metadata bliver fra april 2020 en del af de bibliografiske poster. Dermed bliver det muligt fra bibliotekets hjemmeside og andre systemer, der benytter den nationale biblioteksinfrastruktur, at fremsøge bøger ud fra fx stemning, fortælleteknik, tempo, handling, længde og sprogstil.
Litteraturvejledning
Litteraturvejledning lhoMaj 2023
Med Læsekompasset har du alletiders værktøj til at understøtte vejledningen af brugere, der kommer til dig med det klassiske spørgsmål: ”Kan du foreslå mig en god bog?”.
Med Læsekompasset yder du litteraturformidling med afsæt i brugerens smag, humør og præferencer. Læsekompasset gør dig til ekspert i alle dele af skønlitteraturen til voksne og hjælper dig til også at vejlede kvalificeret om bøger uden for de genrer og forfattere, du kender bedst.
Her er tre veje igennem Læsekompasset, som du kan bruge i samtalen med brugeren:
Gå på opdagelse
Gå på opdagelse med brugeren i inspirationsbåndene på forsiden. Inspirationsbåndene er kurateret ud fra forskellige stemninger eller læseoplevelser, så brugerne ikke skal lede længe efter inspiration. Brug bogforslag eller beskrivende ord om læseoplevelsen, som brugeren synes om som udgangspunkt for nye forslag.
Vælg en bog, vælg ”Læseoplevelse”, og se på hvilke måder, en bog appellerer til brugeren. Se ”Anmeldelser” for at læse mere om bogen – her finder du både dagbladsanmeldelser, Litteratursidens omtale, og materialevurderinger.
Minder om
Bed brugeren nævne en god bog hun/han har læst. Find den i Læsekompasset ved hjælp af søgefunktionen, og klik på ”Minder om”-knappen. Se sammen på de forslag, der præsenteres.
Brug ”sammenlign”-funktionen til at se, på hvilke punkter to bøger minder om hinanden.
Søg
Brug ”Søg”-funktionen til at søge efter bøger, der passer til brugerens præferencer. Bed brugeren sætte ord på, hvad hun/han godt kunne lide ved en bog, hun/han har læst, og brug det til at formulere en søgning. Der kan søges på læseoplevelser som stemning, tempo, længde, univers, fortællerstemme, sprogform, skrivestil eller mere klassisk på titel, forfatter, genrer, emneord, sted, og/eller tid. Søgebaren kommer med forslag undervejs i indtastningen.
Ved angivelse af forskellige søgeord, fx “uhyggelig”, “realistisk” og “gribende”, vil søgeresultaterne indeholde en eller flere af søgeordene – og altså ikke nødvendigvis alle. Brug funktionen “avanceret filtrering” til at angive, om det enkelte søgeord skal indgå i alle søgeresultaterne eller slet ikke må indgå i søgeresultaterne, ved at klikke på det, en eller to gange. Et klik = understreget = ordet skal indgå i alle søgeresultaterne. To klik = overstreget = ordet må ikke indgå i søgeresultaterne. Ingen klik = ingen streg = ordet ønskes med i søgeresultaterne.
Filtrer
Når du har foretaget en søgning, er det muligt at filtrere på hhv. alle bøger, e-bøger og/eller lydbøger. “Alle” er valgt som default. Klik på “e-bøger” og/eller “lydbøger” for at filtrere efter en bestemt materialetype.
Huskeliste
Uanset hvilken indgang du bruger, så sæt hak i ”bogmærke”-funktionen undervejs for at huske interessante bøger. Find bøgerne til sidst i ”Huskelisten”.
Cheat sheet
Cheat-sheet-Sådan-bruger-du-læsekompasset (PDF)
Selvbetjening på biblioteket
Selvbetjening på biblioteket lhoMaj 2023
Brug Læsekompassets skærmløsning i biblioteksrummet til at inspirere og vejlede brugerne om skønlitteratur i den selvbetjente åbningstid.
Skærmløsningen tilknyttes den enkelte filial, så der afgrænses til bøger, der er hjemme på filialen.
Med skærmløsningen kan brugerne finde frem til nye læseoplevelser ud fra Læsekompassets inspirationsbånd, bøger de har læst og/eller søgning på de oplevelsesbaserede metadata.
Når brugeren har fundet en interessant bog, vejleder Læsekompasset om opstillingen. Brugeren kan derfor straks hente bogen på hylden, låne den og tage den med hjem.
Skærmløsningen bruges uden login, og udstiller dermed ikke private oplysninger.
Sådan sætter du skærmløsningen op
Kontakt DBC via kundeservice.dbc.dk, når biblioteket ønsker at gå i gang med at benytte skærmløsningen – så sendes URL og info om opsætning.
-
Løsningen er udviklet til at køre på en touchskærm i højformat med en opløsning på 1080 x 1920 pixels og vil køre mest tilfredsstillende i dette format.
-
Internetforbindelsen skal være god – vi anbefaler en kablet LAN-forbindelse.
Din skærm er forbundet til en lille computer – typisk fx en Chromebox eller en bare-bones PC, som har en indbygget webbrowser, der kan indstilles til at slå op på en webside, når der tændes for udstyret. Find den dialog, hvor websiden indtastes. (Den nøjagtige fremgangsmåde afhænger af din hardware. Læs manualen eller tal med leverandøren af udstyret, hvis du er i tvivl.) Derefter:
-
Indtast følgende URL: https://kiosk.laesekompas.dk/
-
Udfyld feltet “Filial-nøgle” med den nøgle, biblioteket har rekvireret fra DBC, og som passer til filialen
-
Sæt flueben i “virtuelt keyboard”
-
Tryk på “Gem” og derefter “Start”
Hvis du efterfølgende vil ændre opsætningen af skærmløsningen (fx hvis du ønsker at tilknytte en anden filial), kan en ny nøgle indtastes således:
- Tryk ti gange i hurtig rækkefølge på Læsekompas-logoet – så åbnes konfigurationssiden.
Læsekompas.dk
Læsekompas.dk lhoMaj 2023
Læsere leder efter deres næste bog, også inden de overhovedet tænker på at gå på biblioteket. Med læsekompas.dk giver biblioteket brugerne inspiration til skønlitteratur og leder dem til biblioteket for at hente de bestilte bøger. Hele bibliotekssamlingen er i spil på læsekompas.dk – ikke bare det nyeste eller det mest populære.
Brugeren kan logge på Læsekompasset med sit bibliotekslogin.
Efter login giver Læsekompasset personaliserede forslag – på baggrund af, hvad brugeren har læst eller interageret med på sitet. Brugeren kan finde frem til nye læseoplevelser ud fra Læsekompassets inspirationsbånd, bøger de har læst og/eller søgning på de oplevelsesbaserede metadata.
Brugeren kan lave egne interesselister og holde styr på sin læsning med ’Har læst’ og ’Vil læse’-lister.
Når brugeren er logget ind på Læsekompasset kan han let bestille bøger til afhentning på biblioteket.
Læs mere om, hvordan du bruger læsekompas.dk
Gode idéer fra bibliotekerne
Gode idéer fra bibliotekerne lhoMaj 2023
Hvordan gør andre biblioteker brug af Læsekompasset? Vi har samlet en række tips fra biblioteksansatte, som bruger Læsekompasset i deres arbejde.
Gør Læsekompasset til et fælles fokus på biblioteket
Inddater data i Metakompasset: Lad alle på biblioteket prøve at inddatere data i Metakompasset. Det er en super god øvelse i at tale om bøgers appel men lånerne, og det giver en dybere forståelse for Læsekompassets brug af appel. Metakompasset indeholder vokabularet til appelordene i form af emne- og stemningsbeskrivelse af skønlitterære værker i Læsekompasset. Disse data er en af grundstenene i Læsekompasset.
Fakta: På Læsekompasset er ca. 6000 bøger registreret med Metakompassets appelord, og der inddateres løbende appelord på nye udgivelser. Alle kan inddatere i Metakompasset. Find Metakompasset
Øvelse i at bruge Læsekompasset og Readers Advisory: Læsekompasset er inspireret af Readers’ Advisory-metoden, og derfor kan være en god idé, at personalegruppen får et kursus i denne metode. Man kan også øve sig ved fx at anbefale bøger til hinanden på baggrund af appel. Se fx den norske introduktion til Lesersørvis, der bygger på metoden, eller læs den nordamerikanske tekstbog, Readers’ advisory service in the public library.
Grib fat i genkendelige punkter i hverdagen: Gør det til en vane, at bruge Læsekompasset i forbindelse med bestemte dagligdags arbejdssituationer. Eksempel: Hvis du slår en bog op for en låner, som ikke er hjemme, så SKAL du bruge Læsekompasset og spørge, ”Kunne du tænke dig at læse noget, der minder om mens du venter?”.
Læsekompas-fane: Hvis læsekompas.dk automatisk åbner som en af de faste faner på personale-pc’erne, er det lettere at huske at bruge Læsekompasset.
Del oplevelser med hinanden: Sørg for at dele de gode oplevelser og erfaringer i personalegruppen.
Anledninger og situationer, hvor man kan bruge Læsekompasset
Registrering af kontaktpunkter: Registrer kontaktpunkter i biblioteket, hvor det er relevant at gøre brug af Læsekompasset. På den måde I gøre det til en vane at bruge Læsekompasset. (Fx, når en låner efterspørger en bog, som ikke er hjemme, jf. ovenfor.)
Litteraturvejledning: Når lånere spørger ind til en genre, du ikke er så kendt med, eller når en låner har udtømt en type bøger, og du mangler noget nyt at foreslå vedkommende – så brug Læsekompasset. Det kan gøre alle på biblioteket trygge ved at anbefale litteratur, uanset om de er bibliotekarer eller ej.
Bogbussen: Brug Læsekompasset i bogbussen, som kun har et lille udvalg af fysiske bøger med. Lånerne kan vha. Læsekompasset få gode idéer til, hvilke bøger, de kan bestille til næste gang, bussen kommer.
Skærmløsningen integrerer Læsekompasset i biblioteksrummet
Led brugerne til skærmløsningen: Brugerne skal gerne ledes hen til skærmløsningen. Man kan fx tænke over, om man kan lave plakater, papfigurer eller andet, der understøtter dette.
Personlig introduktion: Skærmløsningen er god til at give biblioteksbrugere en personlig introduktion til Læsekompasset.
Et værktøj at tale ud fra: Med skærmen er det nemt at stå sammen med den enkelte bruger og vejlede denne vha. Læsekompasset.
Læsekompasset i udstillingsdesign
Forskellige udstillinger: Lav udstillinger ud fra Læsekompassets stemningsord. Lav udstillinger, der bygger på en enkelt af Læsekompassets appelord. Lav ”minder-om”-udstillinger på nye og/eller meget efterspurgte bøger, så brugerne nemt kan finde alternativer til bøger, der er lang ventetid på.
Formidling og markedsføring af Læsekompasset
Brugerne skal præsenteres for nye tilbud som Læsekompasset flere gange, før de husker det. Derfor er det en god idé at tænke i nye vinkler at formidle Læsekompasset på.
Dedikeret computer: Dediker en computer i biblioteksrummet til Læsekompasset, og synliggør det for brugerne.
Flyers/bogmærker: Læg flyers/bogmærker fra Læsekompasset i reserverede bøger.
Online litteraturformidling vha. appel: Lav litteraturformidling på Facebook vha. Læsekompassets appelord. Få evt. kolleger til at sætte appelord på bøger.
Formidling af Læsekompasset
med hjertet: ”Den her side bruger jeg selv, når jeg skal finde en god bog”
Læsekompasset i arrangementer
Litteraturarrangementer: Brug Læsekompasset i sammenhæng med litteraturarrangementer. Fx i forbindelse med forfatteraftener. Aftal fx med forfatteren, at du starter ud med at tale lidt om hans/hendes bog ud fra Læsekompasset.
Flere gode idéer?
Har du flere gode idéer til, hvordan Læsekompasset kan bruges på bibliotekerne? Del dem gerne med dine fagfælles i Læsekompassets Facebookgruppe
Læsekompassets features
Læsekompassets features lhoMaj 2023
Læsekompasset understøtter litteraturvejledningen i biblioteket og biblioteksoplevelsen i den selvbetjente åbningstid
Læsekompasset er en del af bibliotekets abonnement på Faktalink og Forfatterweb, og kan bruges til at styrke bibliotekets litteraturformidling og biblioteket som inspirationsrum.
Læsekompasset kan benyttes på laesekompas.dk på PC, tablet og mobil. Det er også muligt at benytte Læsekompas på storskærm i biblioteksrummet med Læsekompassets skærmløsning.
Funktion | PC og Mobil | Skærmløsning i biblioteksrummet |
---|---|---|
Søgning | ✅ | ✅ |
Login | ✅ | |
Personlige forslag | ✅ | |
Brug huskeliste | ✅ | ✅ |
Opret egne lister | ✅ | |
Link til eReolen | ✅ | |
Læs anmeldelser | ✅ | ✅ |
Se læseoplevelse | ✅ | ✅ |
Sammenlign bøger | ✅ | ✅ |
Avancerede søgefiltre ('skal' og 'ikke' søgninger) | ✅ | ✅ |
Bestil materiale | ✅ | |
Udskrifter til litteraturudstillinger | ✅ | |
Hjemme i filial-filter | ✅ | |
Se bogens opstilling | ✅ |
Bag om Læsekompasset
Bag om Læsekompasset lhoMaj 2023
Læsekompassets services giver forslag til skønlitteratur ved at trække på en helt ny type metadata om læseoplevelse (bl.a. stemning og tempo) og kombinere dem med adfærdsdata og kunstig intelligens.
Læsekompasset er flere ting i ét:
- Et redskab og samtaleværktøj, der støtter den biblioteksansattes vejledning af borgeren i biblioteksrummet.
- En digital selvbetjeningsløsning, hvor borgeren kan finde inspiration og vejledning i den selvbetjente åbningstid.
- En hjemmeside, hvor borgeren hjemmefra kan finde inspiration til skønlitterære bøger og låne dem til eget bibliotek.
Se mere om, hvordan dit bibliotek kan bruge Læsekompasset for fagfolk
Læsekompasset udvikles og drives af DBC.
På tidslinjen kan du se, hvordan Læsekompasset har udviklet sig fra samarbejdsprojekt til det produkt, det er i dag.
PR-materialer
PR-materialer lhoMaj 2023
Find webbannere, som I kan bruge på jeres lokale hjemmeside: PR til Læsekompasset
Husk også at følge Læsekompasset på Facebook.
Få nyt om Læsekompasset i din mailboks ved at tilmelde dig nyhedsbrevet:
Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder om Læsekompasset
Udstillinger og markedsføring
Udstillinger og markedsføring lhoMaj 2023
Med Læsekompassets printvenlige inspirationslister og deling på Facebook er det let at formidle bibliotekets skønlitteratur.
Udstilling
Når du planlægger et udstillingstema, kan du hente støtte i Læsekompasset. Brug fx Læsekompassets unikke metadata til at skabe udstillinger med optimistiske bøger, overraskende bøger, bøger med åben slutning osv.
- Gå til ”Lister” og vælg ”Opret ny liste”.
- Giv listen et navn, og vælg om den skal være privat eller offentlig.
- Søg på bøger ud fra titel, forfatter eller Læsekompassets unikke metadata.
- Vælg en ønsket bog og ”Tilføj til liste”.
- Eller du kan bruge din personlige huskeliste til hurtigt at vælge mange bøger i Læsekompasset – og derefter overføre huskelistens indhold til en permanent liste ved at vælge ”Tilføj alle til liste” fra huskelisten.
- Udskriv til sidst listen ved at åbne den og trykke ”Print listen” – Skab din udstilling ud fra den.
Markedsføring på Facebook
Lav lister med bøger, biblioteket vil promovere og bruge i markedsføringen. Del listerne på bibliotekets Facebook-side ved at trykke ”Del”.
Abonnement og priser
Abonnement og priser lhoMaj 2023
Abonnement på Læsekompasset er inkluderet i abonnement på Faktalink og Forfatterweb: Se indhold og priser for abonnement (på www.dbc.dk)
Om adgangsstyring
Om adgangsstyring lhoMaj 2023
Adgang for brugere
Hvis brugerens hjemkommune har abonnement på Læsekompasset, så har brugeren adgang, selvom det bibliotek, der vælges ved login, ikke har abonnement. Dette gælder også, selvom brugeren ikke er oprettet som låner i hjemkommunen, men i stedet er oprettet i en nabokommune eller sommerhuskommune.
Brugeren kan derfor bestille bøger til afhentning i alle kommuner, hvor brugeren er oprettet, hvis blot hjemkommunen har abonnement. Der skal dog logges ind via den kommune, hvor bøgerne ønskes afhentet, da kun login-bibliotekets afhentningssteder vises.
Eksempler på scenarier
-
En bruger er oprettet i to forskellige kommuner, som begge har abonnement: Brugeren kan bestille i begge kommuner, hvis hjemkommunen har abonnement, men skal logge ind via den kommune, hvor materialet skal afhentes, for at kunne vælge kommunens afhentningssteder.
-
En bruger er ikke oprettet i hjemkommunen, men i en anden kommune, som har abonnement: Brugeren kan bestille i den anden kommune, hvis hjemkommunen har abonnement.
Kontakt Læsekompasset
Kontakt Læsekompasset lhoMaj 2023
Har du spørgsmål til indhold eller brug af Læsekompasset, er du velkommen til at henvende dig til Sarah Hvidberg sahv@dbc.dk eller Johanne Pasgaard jopa@dbc.dk
Læsekompassets nyhedsbrev - tilmelding
Læsekompassets nyhedsbrev - tilmelding lhoMaj 2023
Få nyt om Læsekompasset i din mailboks ved at tilmelde dig nyhedsbrevet: Nyt om Læsekompasset - for folkebiblioteker