Læsekompasset for fagfolk

Maj 2023

Læsekompasset er bibliotekernes redskab til litteraturformidling i biblioteksrummet og brugernes redskab til at få inspiration til læsning.

Med kunstig intelligens og en helt ny type metadata, som tager udgangspunkt i læseoplevelsen, giver Læsekompasset mange indgange til skønlitteraturen. Læsekompasset understøtter den biblioteksansattes litteraturformidling med afsæt i den enkelte brugers smag og ønsker.

Læsekompassets nyskabende sprog kan bruges til at tale om og navigere efter læseoplevelsen og bøgers appel, og på den måde finde nye veje i litteraturen. På tværs af genrer og kendte kategorier – og med udgangspunkt i læselysten.

Professionel dialog og litteraturvejledning
”Kan du foreslå mig en god bog?” Med Læsekompasset har du alletiders værktøj til at understøtte vejledningen af brugere, der kommer til dig med dette klassiske spørgsmål.

Læsekompasset gør dig til ekspert i alle dele af litteraturen og hjælper dig til også at vejlede kvalificeret om bøger uden for de genrer og forfattere, du kender bedst. Læsekompassets forslag tager udgangspunkt i de faktorer, der betyder noget for den enkeltes vurdering af, hvornår der er tale om en god bog: stemningen, fortælleteknikken, tempoet, længden etc.

Sådan bruger du Læsekompasset til litteraturvejledning
 

Selvbetjening i biblioteksrummet
Læsekompassets skærmløsning er den bedste måde at inspirere og vejlede brugeren om skønlitteratur i den selvbetjente åbningstid.

På skærmen kan brugerne finde inspiration ud fra, hvad de allerede har læst, gå på opdagelse i inspirationsbåndene eller søge på de oplevelsesbaserede metadata.

Med en unik URL foreslår selvbetjeningsversionen af Læsekompasset alene bøger, der er hjemme i filialen, og vejleder om opstillingen. Brugere kan derfor straks hente bogen på hylden, låne den og tage den med hjem.

Sådan fungerer Læsekompasset som selvbetjening
 

Inspiration hjemmefra
Læsere leder efter deres næste bog, også inden de overhovedet tænker på at gå på biblioteket. Med laesekompas.dk giver biblioteket brugerne inspiration til skønlitteratur og leder dem til biblioteket for at hente de bestilte bøger.

Efter login giver Læsekompasset personaliserede forslag – på baggrund af, hvad brugeren har læst eller interageret med på sitet. Brugeren kan lave egne interesselister og holde styr på sin læsning med ’Har læst’ og ’Vil læse’-lister – og let bestille bøgerne til afhentning på biblioteket.

Sådan inspirerer Læsekompasset brugerne uden for biblioteket
 

Planlæg udstillinger og markedsfør bibliotekets skønlitteratur
Med Læsekompassets listefunktion er det nemt at skabe inspirationslister, som både er printvenlige og kan deles på Facebook.

Når du planlægger et udstillingstema, kan du hente støtte i Læsekompasset. Brug fx Læsekompassets unikke metadata til at skabe udstillinger med optimistiske bøger, overraskende bøger, bøger med åben slutning osv. Og læg en inspirationsliste med oplysninger om opstilling ved – de er lige til at skrive ud.

Lav lister med bøger, biblioteket vil promovere og bruge i sin markedsføring på Facebook eller hjemmesiden. Flere kolleger kan bidrage til samme liste.

Sådan bruger du Læsekompasset til udstillinger og markedsføring
 

Søg bøger ud fra læseoplevelsen på bibliotekets hjemmeside
Læsekompassets metadata bliver fra april 2020 en del af de bibliografiske poster. Dermed bliver det muligt fra bibliotekets hjemmeside og andre systemer, der benytter den nationale biblioteksinfrastruktur, at fremsøge bøger ud fra fx stemning, fortælleteknik, tempo, handling, længde og sprogstil.