Lånertjek og fjernadgang

Lånertjek og fjernadgang Anonym (ikke efterprøvet)

Sidst opdateret: 22.12.2022

Indhold

DBCs fælles lånertjekservice

Den fælles lånertjekservicen er en webservice der anvendes af systemer og grænseflader til opslag i et bibliotekers lånerregistre, for at verificere om en bruger er indmeldt, og om vedkommende bruger evt. samtidig er er borger i kommunen.

Eksempler på produkter, der anvender servicen, er lånertjek i Bibliotek.dk, Netpunkt.dk, og Infomedia fjernadgangsservice. Eksempler på anvendelse i ikke-FBI-produkter er Filmstriben, Infomedia og eReolen.

Fordelene ved denne fælles lånertjekservice er:

  • at udbyderne af elektroniske ressourcer (produkter) ikke skal kende til de enkelte bibliotekers konkrete lånertjekmetode(r)
  • at biblioteket kan genbruge deres lånertjekmetode(r) til forskellige elektroniske ressourcer
  • at biblioteket selv kan vælge hvilken lånertjekmetode der skal bruges af de enkelte elektroniske ressourcer

laanertjek

Opsætning af lånertjekmetode i VIP-basen

For at kunne tilbyde slutbrugere fjernadgang, skal biblioteket lave opsætning i VIP-basen, før udbyderen af den konkrete elektroniske ressource (produkt) kan anvende den fælles lånertjekservice. Dette gøres i VIP-grænsefladen under afsnit Slutbrugere > Lånertjek.

I behøver kun at oprette én lånertjekmetode. Den kan efterfølgende anvendes til fjernadgang til flere forskellige elektroniske ressourcer (produkter), der har samme behov. Det er muligt ud for det enkelte produkt, at afmærke om der skal tjekkes på om brugeren bor i kommunen.

Teknisk dokumentation af webservice