Lånesamarbejde
Lånesamarbejde Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 28.02.2023
DanBib-systemet tilbyder funktioner der understøtter bibliotekernes lånesamarbejde (ILL - Inter Library Loan).
Brugerrettet hjælp i Netpunkt, bibliotek.dk, BOB- og VIP-basen ligger i deres hjælpetekster. Informationen i Lånesamarbejde (se menuen til venstre) supplerer online-hjælpen, herunder især de forskellige muligheder der er for at DanBibs bestilsystem kan spille sammen med jeres lokale bibliotekssystem.
SLKS: Anbefalinger for de danske bibliotekers lånesamarbejde (PDF)
Overblik over bestil
Overblik over bestil Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 18.02.2022
BOB-basen og VIP-basen
Bestilsystemet i DanBib og Bibliotek.dk er bygget op omkring 2 systemer: "BOB-basen" og "VIP-Basen".
BOB-basen
Adgang: via Netpunkt.dk under Menu: BOB-basen
BOB-basen opsamler alle bestillinger, der genereres i bestilsystemet fra de grænseflader der afleverer bestillinger (Netpunkt, Zpunkt, Bibliotek.dk, lokale grænseflader via OpenOrder-webservicen).
BOB-vejledning
VIP-basen
Adgang: via https://vip.dbc.dk
. VIP-basen indeholder - for hvert bibliotek - de parametre, som bestilsystemet skal bruge for at kunne fungere efter bibliotekets ønsker og valg: hvordan bestillinger ønskes modtaget, format og protokol for bestillinger, elektroniske adresser (fx mailadresser, http-adresser, z3950 mv), vejviseroplysninger m.m.
- Introduktion til VIP , fra VIP-basens hjælpetekst. Der er hjælp til at udfylde de enkelte afsnit i VIP-basen ved at klikke på hjælpeteksterne til de enkelte sider og afsnit. Hjælpeteksterne findes ved at klikke på informations-i'et i VIP.
- Om lånertjek. Om brug af DBCs lånertjek-webservice ved adgang til forskellige online-produkter og i Bibliotek.dk; herunder link til en vejledning i at oprette lånertjekmetoder i VIP-basen.
Standarder i lånesamarbejdet
En oversigt over de standarder DBC anvender til dataudveksling i bestilsystemet kan ses her: https://danbib.dk/standarder.
Hvordan modtager vi bestillinger fra andre biblioteker?
Bestillinger fra andre biblioteker afsendt gennem DanBib (Netpunkt, Zpunkt eller OpenOrder-webservicen) kan modtages på følgende måde:
- Via http(s) efter iso18626-ILL-standarden - til automatisk indlæsning og behandling i lokalsystem.
- Via z39.50-Z-bestil - til automatisk indlæsning og behandling i lokalsystem.
- Via maskinlæsbar mail ("Ill0") - til automatisk indlæsning og behandling i lokalsystem.
- I BOB-basen - til manuel efterbehandling.
- Som almindelig læsbar mail - til manuel efterbehandling.
I bestemmer selv - via valg i VIP-basen (Lånesamarbejde > Bestillinger og lån) - på hvilken måde I vil modtage bestillinger fra andre biblioteker. Dette bestemmes som regel af jeres lokale bibliotekssystem, og I kan få præcise informationer hos leverandøren af jeres system.
Hvordan modtager vi slutbrugerens bestillinger fra Bibliotek.dk ?
Bestillinger fra Bibliotek.dk adskiller sig fra Netpunkt-bestillinger ved ikke at være 'bibliotek-til-bibliotek'-bestillinger ("ILL" - Inter Library Loan) men et "bestillingsønske" fra en slutbruger til brugerens lokale bibliotek (nemlig jer), som det er valgt i hhv. Bibliotek.dk. Bestillinger kan modtages på følgende måde:
- almindelig læsbar mail - manuel efterbehandling
- maskinlæsbar mail - til automatisk indlæsning og behandling i lokalsystem
- i BOB-basen - manuel efterbehandling. Fra BOB-basen kan en Bibliotek.dk-bestilling viderestilles som en DanBib (Netpunkt)-bestilling til et andet bibliotek, I kan sende svar til låner via mail m.m
- via NCIP-metoden - reserveringer og bestillinger oprettes direkte i jeres lokalsystem (kun for materialer lokaliseret til jeres bibliotek)
BOB-vejledning
Bestilling direkte i lokalsystem med NCIP
I VIP-basens afsnit Slutbrugere > Bestillinger og lån bestemmer I, hvordan I vil modtage bestillinger fra Bibliotek.dk.
Hvordan besvarer vi bestillinger fra andre biblioteker?
- Vi modtager bestillinger via http-iso18626: det lokale bibliotekssystem behandler bestillingen automatisk og sender (i reglen) svar til afsender-biblioteket. Er bestillinger sendt via DBCs bestilsystem, vil de tillige kunne ses i BOB-basen under "DanBib til os".
- Vi modtager bestillinger automatisk via z39.50: det lokale bibliotekssystem behandler bestillingen automatisk og sender svar til afsender-biblioteket. Er bestillinger sendt via DBCs bestilsystem, vil de tillige kunne ses i BOB-basen under "DanBib til os".
- Vi modtager bestillinger ved opslag i BOB-basen (DanBib til os): BOB-basen indeholder funktioner til at sende svar på bestillinger. Svaret sendes til afsenderen enten som mail, http-iso18626 eller som z39.50-illanswer, alt efter modtagerens bibliotekssystem.
- Vi modtager bestillinger via almindelig mail: send svar (reply) fra jeres mailprogram. Svarmailens "Til"-felt udfyldes automatisk med afsender-bibliotekets svarmailadresse.
- Vi modtager bestillinger automatisk via maskinlæsbar mail: det lokale bibliotekssystem vil (som regel) automatisk behandle bestillingen, herunder sende svar til afsender-biblioteket.
Hvordan modtager vi svar på bestillinger til andre biblioteker
Det bibliotek der modtager bestillingen, bestemmer hvordan de vil svare på den:
- De modtager DanBib-bestillinger automatisk (via https-iso18626 eller z39.50): deres bibliotekssystem returnerer svar automatisk. I modtager svaret automatisk i jeres lokalsystem, hvis I er et z39.50- eller et https-iso18626-bibliotek. Hvis I modtager svar-på-bestillinger via mail, vil I få det som mail.
- De modtager DanBib-bestillinger i BOB-basen og bruger BOB-basens svar-funktion: I modtager svaret automatisk i jeres lokalsystem, hvis I er et z39.50- eller et https-iso18626-bibliotek. Hvis I modtager svar-på-bestillinger via mail, vil I få det som mail.
- De modtager DanBib-bestillinger på mail: I modtager svaret manuelt som mail, uanset I har et bibliotekssystem der kan modtage automatiske svar (z39.50 eller iso18626).
I skal udfylde VIP-basen med en svar-mailadresse (i Lånesamarbejde > Bestillinger og lån), uanset om I bruger BOB-basen, mail eller z39.50 til at modtage bestillinger. Ellers har bestilsystemet nogle gange ingen steder at gøre af svaret.
Hvordan får vi opdateret eget fjernlånssystem med afgivne DanBib-bestillinger
I kan få information om afgivne bestillinger til andre biblioteker (en "kvittering") afsendt gennem DanBib (Netpunkt eller BOB-basen) på følgende måde:
- xml-format via https ("OrderReceipt"), til automatisk indlæsning i lokalsystem
- maskinlæsbar mail - til automatisk indlæsning i lokalsystem - kræver kryptering af mails!
- i BOB-basen til manuel efterbehandling - se i BOB under "DanBib fra os"
- almindelig læsbar mail - til manuel efterbehandling
Links til teknisk beskrivelse (wsdl og xsd) af OrderReceipt-service.
Om OrderReceipt: OrderReceipt-kontrakten beskriver ikke en service som DBC udstiller, men beskriver den service et lokalsystem skal udstille for at DBCs bestilsystem kan opdatere det med en xml-formateret kvittering ved hjælp af en https-request. Formatet for denne xml-kvittering samt de mulige svar den lokale service skal returnere (herunder de mulige fejlmeddelelser), er beskrevet i xsd'en.
Dokumentation for ill0form-format
I bestemmer i VIP-basen (Lånesamarbejde > Bestillinger og lån) om og hvordan samt på hvilke serveradresser/endpoints I ønsker at modtage kvitteringer for afgivne bestillinger. Som oftest bestemmes dette af jeres lokale bibliotekssystem.
Alle afgivne bestillinger kan også ses i BOB-basen under DanBib (afgivne)
Datasikkerhed omkring CPR-numre i bestillinger
NCIP-bestillinger, iso18626-bestillinger og OpenReceipt-kvitteringer kan kun sendes mellem DBCs bestilsystem og lokalsystemer via en "sikker forbindelse" med https-protokollen.
Hvis I udelukkende bruger BOB-basen til at håndtere Bibliotek.dk- og DanBib-bestillinger, behøver I ikke tænke på dette. Kommunikationen mellem jeres lokale browser og hhv. Bibliotek.dk, Netpunkt og BOB-basen foregår med "https"-protokollen, og er som sådan en "sikker forbindelse".
Hvis I ønsker at modtage bestillinger eller kvitteringer på mail indeholdende brugerens CPR-nummer eller andre personhenførbare data, skal mailen krypteres.
Teknisk dokumentation: om kryptering af mails fra BOB-systemet (DanBib og Bibliotek.dk).
DBC's ip-adresser ved kommunikation med lokale systemer
DBC's ip-adresser ved kommunikation med lokale systemer Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 7. januar 2025
Lokale firewalls kan have brug for at lave regler for hvilke maskiner man tillader at komme ind på forskellige adresser og portnumre. Her er en oversigt over de DBC-ip-adresser I ser hos jer for de forskellige services.
Den generelle anbefaling er at bibliotekerne i lokale firewalls - hvis man har brug for regler om indkommende trafik fra DBC - åbner for adgang fra hele DBC's ip-interval: 193.111.162.0-193.111.162.255.
z39.50-kommunikation
z39.50-opkald fra DBC vil normalt komme fra følgende adresser: 193.111.162.2 (gw.dbc.dk) eller 193.111.162.164 (fetch.dbc.dk)
http(s)-kommunikation
Http(s)-kommunikation fra DBC's systemer sker normalt gennem DBC's proxyserver med ip-adressen: 193.111.162.131 (dmzproxy.dbc.dk) eller fra 193.111.162.2 (gw.dbc.dk)
Fx:
- NCIP-lånertjek
- NCIP-lånerstatus med fornyelse og annullering
- http- og https-trafik fra bestilsystemet (iso18626, iso20775-holdingsopslag, OpenReceipt-kvittering)
Varsel ved ændringer
DBC vil bestræbe sig på at give et varsel på 5 arbejdsdage ved ændring af de faste ip-adresser der er dokumenteret på denne side. Vi informerer altid om ændringer på mailinglisten 'FBI-nyt' og på http://kundeservice.dbc.dk.
BOB og VIP vejledning
BOB og VIP vejledning Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 12.7.2024
Bestilsystemet i Netpunkt og Bibliotek.dk er bygget op omkring to systemer: BOB-basen og VIP-basen.
BOB-basen
BOB-basen opsamler alle bestillinger, der genereres i Netpunkt, Bibliotek.dk og Læsekompasset.
Det er BOB-systemet, der distribuerer bestillinger til modtagerbibliotekerne på den måde, de ønsker det (ved opslag i BOB, på e-mail, som z39.50-transaktion, ISO18626 eller vha. NCIP-metoden), ligesom BOB-systemet kan sættes op til at sende information om afgivne bestillinger til afsender-biblioteket (ved opslag i BOB, via orderReceipt eller som e-mail).
- Adgang: via Netpunkt.dk > Menu
- Introduktion til BOB (fra Netpunkt.dks hjælpetekst)
- BOB-vejledning (PDF)
VIP-basen
VIP-basen indeholder - for hvert bibliotek - de parametre, som bestilsystemet skal bruge for at kunne fungere efter bibliotekets ønsker og valg: hvordan bestillinger ønskes modtaget, formater for bestillinger, elektroniske adresser (e-mail, url'er, z39.50-hostnames, NCIP-adresser, iso18626, iso20775), vejviseroplysninger m.m.
- Adgang: https://vip.dbc.dk
- VIP-vejledning (PDF) tilpasset nyt Bibliotek.dk (juli 2024)
- Introduktion til VIP
- VIP-vejledning til FBS (Cicero)
- VIP-vejledning til LMS (Cicero)
- Om webservice til VIP-basen (Open Agency)
Automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger
Automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret 15.03.2023
På denne side finder du generel information om automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger. Vejledning i at sætte VIP-basen op til automatisk fjernlån finder du her:
Vejledning i opsætning af automatisk fjernlån
Generel information om VIP-basen:
VIP-vejledning (PDF)
Indhold
- Hvad er formålet med automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger?
- Hvordan foregår det i praksis?
- Låntagende bibliotek: hvilke bestillinger kan vi automatisere?
- Långivende bibliotek: hvilke bestillinger vil vi modtage automatisk?
- Hvordan udvælges långivende bibliotek?
- Hvad med filialbestillinger?
- Automatisk fjernlån af eget materiale
Hvad er formålet med automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger?
De vigtigste formål er:
- At frigøre ressourcer på bibliotekerne ved at automatisere manuelt arbejde med Bibliotek.dk-bestillinger.
- At lånerne får det ønskede materiale hurtigere.
- At bestillinger spredes mere ud til flere biblioteker.
Det opnår vi ved at en Bibliotek.dk-bestilling kan laves til et fjernlån automatisk. Det vil sige: automatisk sendes til det bibliotek der først kan opfylde lånet (hvor materialet udlånes og står på hylden eller der er kortest reserveringskø). Derved overtager maskinerne arbejdet med at finde det bibliotek der først kan opfylde lånet. Et arbejde som ellers er lavet manuelt i BOB-basen eller Netpunkt.
Hvordan foregår det i praksis?
Systemet bygger på gensidig accept fra både låntager (det bibliotek der sender Bibliotek.dk-bestillingen automatisk videre) og långiver (det bibliotek der modtager bestillingen som fjernlån automatisk).
Det indebærer at låntagende bibliotek via VIP-basen har kontrol over:
- Hvilke bestillinger der automatisk sendes videre.
- Hvilke biblioteker der modtager bestillingerne.
På samme måde har de långivende biblioteker kontrol over hvilke typer af bestillinger de vil modtage automatisk. De skal nemlig selv aktivt sige Ja til dette (også i VIP-basen). Så kun hvis begge parter siger ja til automatiske bestillinger bliver en bestilling sendt automatisk!
Bestillinger der - af den ene eller den anden grund - ikke kan automatiseres, sendes til brugerens bibliotek som en almindelig Bibliotek.dk-bestilling. Og herfra kan den så gå videre til de långivende biblioteker; men altså først efter en manuel proces.
Det betyder - for de långivende biblioteker der siger Nej til at modtage bestillinger automatisk - at de måske modtager bestillingen alligevel! Men så først efter at den har været en tur omkring personale på det låntagende bibliotek.
Alle valg og indstillinger vedrørende automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger opretter biblioteket i VIP-basen, i afsnittene Lånesamarbejde > Automatisk fjernlån (hhv. långiver og låntager).
Når en bestilling ikke sendes automatisk videre, forsynes den med en note i BOB-grænsefladen til låntager om årsagen til dette (fx at ingen biblioteker ville levere automatisk, at det var for nyt osv.).
Låntagende bibliotek: hvilke bestillinger kan vi automatisere?
Som Låntagende bibliotek bestemmer biblioteket i VIP-basen hvilke Bibliotek.dk-bestillinger der vil blive forsøgt bestilt automatisk. De mulige indstillinger omfatter:
- materialetyper
- hvor nyt er materialet
- valg af långivende biblioteker
- betingelse for automatisering: materialet umiddelbart tilgængeligt eller oprettes reservering?
Materialetyper
Følgende materialetyper kan slås til eller fra:
- Bøger på dansk
- Bøger på andre sprog
- Lydmaterialer på cd
- Lydmaterialer på bånd
- Indspillet musik
- Noder
- Video/dvd (brugsretskategori A,B,C+ og D)
- Cd-rom, herunder: Spil (PlayStation, Nintendo, X-Box, DVD-rom)
Det betyder at andre materialetyper (først og fremmest tidsskrifter og artikler, men også fx brætspil) ikke vil blive automatiseret.
Hvor nyt er materialet
Bibliotekerne kan sætte en nyhedsperiode (i antal dage) som betingelse for automatisk fjernlån. Det betyder at materialet ikke må være nyere end xx antal dage hvis det skal bestilles automatisk. Da bibliografiske poster ikke indeholder en udgivelsesdato (højest et udgivelsesår), bruger vi datoen for postens oprettelse i Bibliotek.dk til at regne ud om et materiale er for nyt til at bestilles automatisk (danMarc2 felt: 001 *d).
Valg af långivende biblioteker
En Bibliotek.dk-bestilling videresendes kun automatisk til biblioteker der har sagt Ja til at modtage automatisk genererede bestillinger.
Oprettes reservering?
For hver materialetype kan I vælge mellem Reserveres og Reserveres ikke. Reserveres betyder at bestilling sendes til hurtigste leverandør, selvom materialet er udlånt alle steder (der er kun gule lamper). I så fald vælges det långivende biblioteket med den korteste ventetid.
Vælger i Reserveres ikke for en materialetype, betyder det at bestillingen kun automatiseres hvis der blandt et af de långivende biblioteker er et ledigt eksemplar på hylden (grøn lampe). Hvis materialet er udlånt alle steder, bliver bestillingen ikke sendt automatisk. I må så håndtere den manuelt og selv vælge en leverandør.
Husk at kopiere ændringer i indstillinger i VIP-basen til filialer. I princippet kan de enkelte folkebiblioteksfilialer dog have egne indstillinger for automatisk fjernlån.
Långivende bibliotek: hvilke bestillinger vil vi modtage automatisk?
Som Långivende bibliotek bestemmer biblioteket i VIP-basen hvilke automatisk genererede Bibliotek.dk-bestillinger de vil modtage fra de låntagende biblioteker. De mulige indstillinger omfatter:
- materialetype
- hvor nyt materialet er.
Materialekategorier og nyhedsindstillinger er de samme som for låntagende biblioteker.
Den mest restriktive vinder
Både som låntagende og långivende bibliotek kan I frit vælge mellem de mulige materialetyper og nyhedsperiode. Det er den mest restriktive der vinder, fx: hvis:
- en låntager har sagt at materialet skal være mere end 30 dage gammelt
- eneste långiver har sagt 180 dage
- posten på materialet som låneren ønsker er 100 dage gammel
Så vil bestillingen ikke blive sendt automatisk til långiver.
Den sendes som almindelig Bibliotek.dk-bestilling til låntagende bibliotek. Som manuelt tager stilling til hvor den skal sendes til. Fx til det långivende bibliotek med 180-dages-reglen, som så må tage stilling til om de vil låne materialet ud.
Hvordan udvælges långivende bibliotek?
Långivende bibliotek (det bibliotek der modtager bestillingen) vælges ud fra:
- Hvem blandt de lokaliserede biblioteker har sagt Ja til at modtage denne bestilling automatisk - og er disse biblioteker med på låntagende biblioteks liste over långivere?
- Hvem kan levere hurtigst?
Punkt 1. bestemmes ud fra den bibliografiske post samt bibliotekernes valg i VIP-basen.
Punkt 2. afgøres ved et holdingsopslag direkte mod lokalsystemet på de mulige biblioteker.
Holdingsopslag
En forudsætning for at et bibliotek kan optræde som Långiver i automatisk fjernlån er at det lokale bibliotekssystem kan besvare en holdingsforespørgsel (via z3950 eller http-ISO20775). Det er den samme teknik som kendes fra Netpunkts funktion Vis lokal beholdning. For at være långiver skal I kort sagt have "farvede lamper" ud for jeres lokaliseringer i Netpunkt. Det er altså bibliotekets bibliotekssystem der afgør dette. Se mere om dette på DanBib-info-siden Vis lokal beholdning. Her finder du også et afsnit om teknikken bag et sådant opslag.
Hvis flere biblioteker kan levere? Lånevejenes betydning.
Hvis svaret på holdingsopslaget er at flere biblioteker kan opfylde lånet med samme leveringsdato (enten straks eller senere), vil systemet sende bestillingen til det bibliotek der står øverst i låntagende biblioteks Lånevej. Dvs. står øverst i den tabel der sorterer låntagende biblioteks lokaliseringer i DanBib. Denne tabel kan hvert enkelt bibliotek selv redigere. Det sker i VIP-basens afsnit Lånesamarbejde > Låneveje. Se mere om redigering af låneveje under hjælpeteksten i VIP og her på Danbib.dk: Låneveje.
Hvad med brugerens interessedato?
Når brugeren udfylder sin bestilling i Bibliotek.dk, angiver hun en sidste interessedato for hvornår materialet ønskes. BOB-systemet sammenholder denne sidste interessedato med de leveringsdatoer som bibliotekerne oplyser i holdingsopslaget. Hvis intet bibliotek kan levere materialet inden udløbet af låneres interessedato, bliver bestillingen ikke automatiseret; men sendes til brugerens bibliotek til manuel opfølgning.
Hvad med filialbestillinger?.
I skal tage stilling til om de bestillinger, hvor en bruger har valgt en filial som afhentningssted, skal have hovedbiblioteket eller filialen som afsender af den automatiske bestilling. Det gør I i VIP-basens afsnit Lånesamarbejde > Bestillinger og lån > Afsender på bestillinger. Skriv biblioteksnummer for det betjeningssted der skal være afsender af bestillinger (hovedbibliotek eller filial).
Se mere om hvordan I gør dette:
Om filialbestillinger.
Automatisk fjernlån af eget materiale
I har mulighed for at lade bestilsystemet lave automatisk fjernlån ud af bestillinger på jeres egne udlånte materialer. Her skal I for hver materialetype kun vælge mellem:
- Ja
- Nej
Betydning af disse valg:
- Hvis I ikke under nogen omstændigheder ønsker automatisk fjernlån af eget materiale, vælg Nej - dette er også den fast forvalgte indstillling (default).
- Hvis I ønsker at deltage og udnytte muligheden for automatisk fjernlån af eget materiale, vælg: Ja.
Vælger I Ja, ligger alle øvrige indstillinger fast i systemet i form af to profiler:
- Folkebiblioteksprofil
- FFU-profil
ved at vælge en af disse to profiler sættes indstilling for:
- Materialets alder: Folkebiblioteksprofil: materialet skal være over 365 dage gammelt, FFU-profil: ingen krav til materialets alder
- Reservering oprettes ikke: Materialet skal være hjemme (på hylden) i långivende biblioteker, for at bestilling på eget materiale laves til fjernlån
- Tilgængelighed lokalt: Bestilsystemet forsøger ikke automatisk fjernlån af eget materiale hvis materialet forventes afleveret i eget bibliotek inden for 14 dage (profil 1) / 10 dage (profil 2)
I BOB-grænsefladen kan bestillinger der er behandlet efter Automatisk fjernlån af egne materialer søges frem i dropdown-listen Automatisk fjernlån.
Kontakt
Vejledning i opsætning af automatisk fjernlån
Vejledning i opsætning af automatisk fjernlån Anonym (ikke efterprøvet)Senest opdateret: 8.2.2024
Denne side beskriver hvordan I sætter VIP-basen op til automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger.
Generel information om automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger:
Automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger
Indhold:
- Låntager og långiver
- Udfyld VIP som låntager
- Udfyld VIP som långiver
- Afmærkning af bestillinger i BOB (statuskoder)
- Mere information
Låntager og långiver
Hvert enkelt bibliotek kan være både långiver og låntager i forbindelse med automatisk fjernlån af Bibliotek.dk-bestillinger.
Låntager: Modtager Bibliotek.dk-bestilling fra slutbruger og sender fjernlånsbestilling automatisk til långiver.
Långiver: Modtager fjernlånsbestillinger automatisk.
Udfyld VIP som låntager
Begynd med at gå ind i VIP-basens afsnit Lånesamarbejde > Automatisk fjernlån - låntager
- Sæt hak ved de materialetyper som I ønsker at automatisere Bibliotek.dk-bestillinger på.
- Angiv hvor nyt materialet må være.
- Vælg for hver materialetype mellem Reserveres og Reserveres ikke
- Hvis I ønsker automatisk fjernlån af eget materiale for den pågældende materialetype, aktiverer I ligeledes det.
- Klik herefter på Gem ændringer.
Husk at vælge og udfylde låntager-indstillinger på filialer også.
Alle skal tage stilling til filialbestillinger!
- uanset om I er et folkebiblioteks- eller forskningsbiblioteksvæsen med filialer. Hvis I har filialer der kan vælges som afhentningssted i Bibliotek.dk: I skal tage stilling til om filialbestillinger skal have hovedbiblioteket eller filialen som afsender af den automatiske bestilling. Det gør I i VIP-basen under Lånesamarbejde > Bestillinger og lån, under punktet 'Afsender af bestilling'. Her kan I indsætte hovedbibliotekets biblioteksnummer på den enkelte filials VIP-profil, eller I kan skifte til de enkelte filialers VIP-profil og indsætte den enkelte filials biblioteksnummer. Hvis værdien ikke er sat, bliver hovedbiblioteket afsender.
Se mere om hvordan I gør dette:
Om filialbestillinger.
Udfyld VIP som långiver
I kan kun slå jer til som långiver hvis jeres bibliotekssystem kan besvare et beholdningsopslag via ISO20775.
Gå i VIP-basens afsnit Lånesamarbejde > Automatisk fjernlån - långiver
- Sæt hak ved de materialetyper hvor I ønsker at stå som modtager af automatiske fjernlånsbestillinger.
- Angiv hvor nyt materialet må være.
- Vælg profil: Folkebiblioteksprofil eller FFU-profil (se nedenfor)
- Klik herefter på Gem ændringer.
Folkebiblioteksprofil
Materialets alder: materialet skal være over 365 dage gammelt.
Reservering oprettes ikke: Materialet skal være hjemme (på hylden) i långivende biblioteker, for at bestilling på eget materiale laves til fjernlån.
Tilgængelighed lokalt: Bestilsystemet forsøger ikke automatisk fjernlån af eget materiale hvis materialet forventes afleveret i eget bibliotek inden for 10 dage.
FFU-profil
Materialets alder: Ingen krav til materialets alder
Reservering oprettes ikke: Materialet skal være hjemme (på hylden) i långivende biblioteker, for at bestilling på eget materiale laves til fjernlån.
Tilgængelighed lokalt: Bestilsystemet forsøger ikke automatisk fjernlån af eget materiale hvis materialet forventes afleveret i eget bibliotek inden for 14 dage.
Skal filialer vælge långiver-indstillinger?
Kun hvis filialen har selvstændige lokaliseringer med eget biblioteksnummer i Bibliotek.dk og Netpunkt, ellers ikke! Det vil sige at folkebiblioteker kun sætter långiver-indstillinger for hovedbiblioteket. Forskningsbiblioteker hvor filialer/betjeningssteder har egen lokalisering, skal sætte långiver-parametre for hvert biblioteksnummer der har egne lokaliseringer.
Afmærkning af bestillinger i BOB (statuskoder)
Når I har slået jer til som låntager for en materialetype, vil de enkelte bestillinger på denne materialetype i BOB-basen (eller bestillinger på mail) indeholde en note i Bemærkninger-feltet som fortæller om resultatet.
Bestillinger der ikke automatiseres
Systemet vil - hvis I har meldt jer som låntager - altid forsøge at automatisere bestillingen. Men alle jeres valg gør at det nogle gange ikke lykkes. Når det sker sætter vi én af følgende noter:
- Materialet er for nyt til aut (5) (dvs. for ny for jer/låntager, sammenlign note 7)
- Ingen långivere til materialet (6) (dvs. ingen blandt de potentielle långivere udlåner denne materialetype automatisk)
- Ikke aut: For nyt for långivere (7) (sammenlign note 5, for nyt for låntager. Det er den mest restriktive der vinder!)
- Posten kan ikke bestilles automatisk (9) (dvs. af tekniske årsager, materialet er fordelt på flere udlånsenheder og kan ikke håndteres automatisk)
- Materialet udlånes ikke (10) (dvs. der er røde lamper overalt; kun til brug på læsesal m.v.)
- Kan ikke aut. efter opslag (11) (fx fordi ingen långiver-biblioteker oplyser forventet leveringsdato for dette materiale, typisk undervejsmateriale, eller der er flere årsager)
- Kan ikke lev. inden interessedato (12)
- Bestilling ikke aut., årsag: fejl (13) (fx fordi beholdningsopslag i lokalsystemer ikke har givet brugbare svar)
- Intet ledigt ex. fundet (14) (dvs. noten optræder kun hvis bibliotekt har valgt Reserveres ikke for den pågældende materialetype).
BOB-programmet undersøger materialets tilgængelighed i mange biblioteker ad gangen. Der kan derfor være flere forskellige årsager til at bestilling ikke automatiseres. Fx: ét bibliotek låner ikke materialet ud, et andet udlåner det men det er for nyt, på det tredje kan det ikke leveres inden lånerens interessedato osv. Hvis der er flere årsager til manglende automatisering skriver BOB kun én note i bestillingen; i dette tilfælde vælges note 11: Kan ikke aut. efter opslag (11).
Mere information
Læs mere om automatisk fjernlån af Bibliotek.dk bestillinger på: http://www.danbib.dk/index.php?doc=autfjern.
Kontakt: http://kundeservice.dbc.dk..
Låneveje
Låneveje lhoSidst opdateret: 28.02.2023
Låneveje: sortering af lokaliseringer i Netpunkt og BOB
Hvad er en lånevej?
Hvilke biblioteker har en lånevej?
Hvordan er en lånvej for et forskningsbibliotek opbygget?
Hvordan er en lånevej for et folkebibliotek opbygget?
Hvad er en lånevej?
En lånevej er en liste over biblioteksnumre i en bestemt rækkefølge. Denne rækkefølge bestemmer sorteringen af lokaliseringer i Netpunkt og BOB. Principperne for rækkefølgen af lokaliseringerne er bestemt af Slots- og Kulturstyrelsen. Men det enkelte bibliotek kan i VIP-basen selv redigere rækkefølgen af de øverste lokaliseringer i Netpunkt og BOB.
SLKS: Anbefalinger for de danske bibliotekers lånesamarbejde (PDF)
Hvilke biblioteker har en lånevej?
- forskningsbiblioteker: alle forskningsbiblioteker har deres egen lånevej
- folkebiblioteker: kun hovedbiblioteker har deres egen lånevej. Filialer der bruger Netpunkt og BOB skal for at få vist lokaliseringer korrekt logge ind i Netpunkt med hovedbibliotekets login.
Hvordan er en lånevej for et forskningsbibliotek opbygget?
For forskningsbiblioteker kommer lokaliseringerne i denne rækkefølge (SLKS anbefaling):
- egen samling
- lovbiblioteker
- øvrige forskningsbiblioteker
- nærtliggende centralbibliotek
- andre centralbiblioteker
- andre folkebiblioteker
- endvidere efter lovbibliotekerne nærtliggende biblioteker efter eget valg.
Hvordan er en lånevej for et folkebibliotek opbygget?
For folkebiblioteker kommer lokaliseringerne i denne rækkefølge (SLKS anbefaling):
- egen samling
- eget centralbibliotek
- overbygningsbiblioteker
- andre centralbiblioteker
- andre folkebiblioteker i øvrigt
- lovbiblioteker og øvrige forskningsbiblioteker.
- endvidere efter eget CB, nærtliggende biblioteker efter eget valg.
Bestilformater
Bestilformater Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret den 10.07.2019
DanBib og det lokale bibliotekssystem kan udveksle ill-meddelelser direkte. Nedenfor findes dokumentation af de tekniske udvekslingsformater.
- iso18626: dansk profil: http://biblstandard.dk/ill/dk/docs/Danish_ISO_18626_profile_for_ILL_transactions.htm
- Udvekslingsformat for e-mail-bestilling ('ill0form') - baseret på iso8459-1
- Om udveksling af bestilling via z39.50
Se også:
- Hvilke standarder bruges i bestilsystemet? http://www.danbib.dk/standarder#ill
- Bestilsystemet i overblik
Bestillingsstatistik
Bestillingsstatistik nlaSidst opdateret den 6.1.2022
Her finder du bestillingsstatistik for slutbrugerbestillinger (fx bestillinger i Bibliotek.dk) og fjernlånsbestillinger (bestillinger fra bibliotek til bibliotek via Netpunkt og BOB).
Bestillinger i DDB CMS (folkebibliotekernes hjemmesider) opgøres ikke pt.
Bestillingsstatistik for slutbrugerbestillinger (Bibliotek.dk) og fjernlånsbestillinger (Netpunkt/BOB) publiceres på:
- bestilstats.dbc.dk (åbner i nyt vindue/fane)
- oversigten rummer optælling af bestillinger fra 2019 og frem
- oversigten opgøres måned for måned. Aktuel måned frem til d.d.
- samlet for hele året til d.d.
Siden rummer:
- Bestillinger til biblioteker (åbner i nyt vindue)
- Oversigt over slutbrugerbestillinger og fjernlånsbestillinger til de enkelte biblioteker
- Skriv biblioteksnummer og vælg årstal i vælgeren øverst
- Der skal søges på hver enkelt afdeling i et biblioteksvæsen
- Oversigten rummer Slutbrugerbestillinger
- Samlet antal slutbrugerbestillinger
- Bibliotek.dk bestillinger
- Slutbrugerbestillinger fra andre grænseflader (Læsekompas, DDB-CMS - disse opgøres ikke pt.))
- Heraf Bibliotek.dk-bestillinger til eget bibliotek
- Heraf Bibliotek.dk-bestillinger som videresendes til andre biblioteker (BOB manuelt, automatisk fjernlån)
- Automatiserede bestillinger heraf.
- Fjernlånsbestillinger til/fra enkeltbiblioteker (BOB, Netpunkt)
- Samlet antal fjernlånsbestillinger til andre biblioteker
- Heraf fjernlånsbestillinger til folkebiblioteker
- Heraf fjernlånsbestillinger til FFU-biblioteker
- Heraf fjernlånsbestillinger til udenlandske biblioteker
- Automatiserede af det samlede antal fjernlånsbestillinger til andre biblioteker
- Samlet antal modtagne fjernlånsbestillinger fra andre biblioteker
- Heraf modtagne fjernlånsbestillinger fra folkebiblioteker
- Heraf modtagne fjernlånsbestillinger fra FFU-biblioteker
- Slutbrugerbestillinger til alle biblioteker (åbner i nyt vindue)
- Vælg årstal i vælgeren øverst
- Oversigten rummer slutbrugerbestillinger samlet for alle biblioteker opdelt efter:
- Samlet oversigt over alle slutbrugerbestillinger til alle bibliotekstyper
- Samlet antal slutbrugerbestillinger
- Heraf til eget bibliotek
- Heraf til andre biblioteker
- Heraf automatiserede af det samlede antal
- Samlet oversigt over slutbrugerbestillinger til folkebiblioteker
- opdelt efter samme mønster som det samlede antal
- Samlet oversigt over slutbrugerbestillinger til FFU-biblioteker
- opdelt efter samme mønster som det samlede antal.
- opdelt efter samme mønster som det samlede antal.
- Fjernlånsbestillinger til alle biblioteker (åbner i nyt vindue)
- Vælg årstal i vælgeren øverst
- Oversigten rummer fjernlånsbestillinger samlet for alle biblioteker opdelt efter
- Samlet oversigt over alle fjernlånsbestillinger
- I alt (denne oversigt rummer også bestillinger til Dummy-biblioteket 100400)
- Heraf samlet oversigt over fjernlånsbestillinger til folkebiblioteker
- Heraf samlet oversigt over fjernlånsbestillinger til FFU-biblioteker
- Heraf samlet oversigt over fjernlånsbestillinger til udenlandske biblioteker (fra netpunkt/BOB)
- Heraf automatiserede bestillinger af det samlede antal.
- Samlet oversigt over fjernlånsbestillinger fra alle folkebiblioteker
- I alt (denne oversigt rummer også bestillinger til Dummy-biblioteket 100400)
- opdelt efter samme mønster som samlet for alle biblioteker
- Samlet oversigt over fjernlånsbestillinger fra alle FFU-biblioteker
- I alt (denne oversigt rummer også bestillinger til Dummy-biblioteket 100400)
- opdelt efter samme mønster som samlet for alle biblioteker
Har du yderligere spørgsmål, så kontakt DBC Kundeservice
Bogbusser og bestil
Bogbusser og bestil Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 4. september 2023
Indhold:
Opret bogbusholdepladser i VIP-basen
Bogbusholdepladser i Bibliotek.dk-grænsefladen
Bogbusholdepladser i Bibliotek.dk- og Netpunkt-bestillinger
- Bibliotek.dk-bestillinger (BOB-basen, NCIP)
- Netpunkt-bestillinger, herunder downloadede kvitteringer
Opret bogbusholdepladser i VIP-basen
- Vælg bogbussen under betjeningssteder (øverst til venstre efter login i VIP)
- Klik på Om biblioteket i menuen og derefter Bogbusholdepladser.
- Klik på Tilføj bogbusholdeplads og skriv holdepladsens navn i tekstfeltet. Gentag for hver bogbusholdeplads. Bogbusholdepladserne sorteres automatisk alfabetisk.
Bogbusholdepladserne i Bibliotek.dk-grænsefladen
Når I har oprettet jeres bogbusholdepladser i VIP-basen, bliver brugeren i Bibliotek.dk præsenteret for en dropdown-liste med holdepladser på bestillingens trin 2 (Valg af bibliotek). Brugeren kan ikke bestille afhentning hos en bogbus uden at vælge en holdeplads.
Eksempel:
Tilsvarende bliver brugeren præsenteret for listen, hvis han ønsker at gemme bogbussen som Favoritbibliotek i Mit Bibliotek.dk.
Hvordan ser I holdepladserne i Bibliotek.dk- og Netpunkt-bestillinger?
Bogbusholdepladserne optræder på lidt forskellig måde i bestillingerne, alt efter om det er bestillinger fra Bibliotek.dk (i BOB-basen eller på mail), eller om det er Netpunkt-bestillinger; herunder også kvitteringer der downloades til eget fjernlånssystem.
I eksemplerne nedenfor har brugeren valgt Gassum som bogbusholdeplads.
Bibliotek.dk-bestillinger (BOB-basen)
I BOB-basen (Bibliotek.dk-fanen) ser det således ud:
Afhentningssted:
Bogbus (773004) - Bogbus: Gassum torsdag
I en NCIP Request Item-bestilling vil en bogbusholdeplads være formateret således:
<ToAgencyId>
<UniqueAgencyId>
<Scheme>http://biblstandard.dk/ncip/schemes/agencysubdiv/1.0/</Scheme>
<Value>DK-773004_Gassum torsdag</Value>
</UniqueAgencyId>
</ToAgencyId>
Netpunkt-bestillinger, herunder downloadede kvitteringer
Bogbusholdepladsen overføres til Netpunkt-kvitteringen hvis:
- Bibliotek.dk-bestillingen fra BOB-basen sendes videre til et andet bibliotek, eller
- hvis Bibliotek.dk-bestillingen bliver lavet om til en automatisk fjernlånsbestilling.
I begge tilfælde vil bogbusholdepladsen stå i Bemærkninger-feltet i DanBib-kvitteringen, foranstillet en fast tekst: 'busholdeplads:' efterfulgt af blanktegn, således:
I BOB-basen (DanBib-afgivne) ser det således ud:
Afhentningssted:
Bogbussen (773004) - Bogbus: Gassum - torsdag
Stemannsgade 2
8900 Randers
En kvittering i OrderReceipt-xml-formatet ser således ud:
<ubf:pickUpAgencyId>773004</ubf:pickUpAgencyId>
<ubf:pickUpAgencySubdivision>Gassum torsdag</ubf:pickUpAgencySubdivision>
Filialbestillinger
Filialbestillinger Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 20.06.2022
Filialbestillinger - skal filialen være afsender eller afhentningssted?
Indhold:
Hvad er en filialbestilling?
Når filialen er afsender
- Sådan ser bestillingen ud for det långivende bibliotek
- Sådan ser det ud i kvittering til eget system
Når filialen er afhentningssted
- Sådan ser bestillingen ud for det långivende bibliotek
- Sådan ser det ud i kvittering til eget system
Hvordan ændrer I filialer til/fra afsender/afhentningssted?
Ny BOB og biblioteker i professionshøjskoler, UC'er mv
Hvad er en filialbestilling?
Når I sender bestillinger til andre biblioteker - fra Netpunkt, fra BOB-basen eller som automatisk fjernlån fra fx Bibliotek.dk - vil bestillingen være en filialbestilling når:
- Filialen er logget ind i Netpunkt med hovedbibliotekets login og har gemt sit eget filial-biblioteksnummer i Netpunkt-Indstillinger - eller
- Bestillingen er lavet i BOB-basen og der er valgt en filial som afhentningssted i Bibliotek.dk - og filialen er logget ind i BOB med hovedbibliotekets nummer.
- Bestillingen er lavet i Bibliotek.dk af en bruger der har valgt en af jeres filialer som bestil-bibliotek
Det bibliotek der modtager en filialbestilling (långivende bibliotek) ser kun ét biblioteksnummer som afsender af bestillingen. Det gælder uanset hvordan biblioteket modtager bestillinger: via mail, i BOB-basen eller via automatiske systemer (iso18626).
Ser långivende bibliotek så filialens eller hovedbibliotekets biblioteksnummer? Det bestemmes af om bestillingen afsendes med filialen som afsender eller som afhentningssted. Denne forskel bestemmer også til hvem (dvs.: til hvilket biblioteksnummer) långivende biblioteket udlåner materialet.
Nedenfor kan I se:
- Hvad er forskellen på at sende filialbestillinger med filialen som afsender eller afhentningssted? Både for det bibliotek der modtager bestillingen (långivende bibliotek) og for det der afsender bestillingen (låntagende bibliotek).
- Hvordan kan I bestemme om jeres filialbestillinger skal sendes som det ene eller det andet?
Når filialen er afsender
Det bibliotek der modtager bestillingen (långivende bibliotek) ser kun filialens biblioteksnummer.
- De udlåner materialet til filialens biblioteksnummer.
- Køresedler udskrives med filialen som modtager af materialet.
Det betyder for låntagende bibliotek:
- Filialen skal være oprettet i långivende biblioteks lånerregister (have "lånerkort")
- Fornyelse og annullering skal ske med filialens lånernummer.
Sådan ser bestillingen ud for det långivende bibliotek
I en iso18626-bestilling
requestingAgencyId = DK-710117
- dvs. långivende bibliotek (supplyingAgency) ser kun filialens biblioteksnummer.
I BOB-basen eller på mail:
Bestilt af:
710117-710117
Københavns Kommunes Biblioteker - Valby Bibliotek (710117) (J)
Sådan ser det ud i kvittering til eget system
Når filialen er afsender vil kvitteringen til eget system alene indeholde information om afsender, dvs. filialens biblioteksnummer. Hovedbiblioteket er underforstået.
I BOB-basen (DanBib-Afgivne):
Bestilt af:
710117-710117
Københavns Kommunes Biblioteker - Valby Bibliotek (710117) (J)
I maskinlæsbart kvitteringsformat i xml (OpenReceipt):
<ord:pickUpAgencyId>DK-758001</ord:pickUpAgencyId>
<ord:requesterId>DK-758001</ord:requesterId>
I maskinlæsbart kvitteringsformat på mail (IILL0):
059:079 0
059:080 2
059:060:063 710117
059:060:159:160 Annexstræde 2
059:060:159:161 Valby
Når filialen er afhentningssted - hovedbibliotek er afsender
Det bibliotek der modtager bestillingen (långivende bibliotek) ser alene hovedbibliotekets/biblioteksvæsnets biblioteksnummer. Al information der vedrører oplysninger om afhentningsstedet/filialen er filtreret væk.
Det betyder for det långivende bibliotek:
- De udlåner materialet til hovedbibliotekets/væsnets biblioteksnummer.
- Køresedler udskrives med hovedbiblioteket som modtager af materialet.
Det betyder for det låntagende bibliotek:
- Hovedbiblioteket skal være oprettet i långivende biblioteks lånerregister (have "lånerkort").
- Fornyelse og annullering skal ske med hovedbibliotekets "lånerkort".
Sådan ser bestillingen ud for det långivende bibliotek
I en iso18626-bestilling
requestingAgencyId = DK-758000
- dvs. långivende bibliotek (supplyingAgency) ser kun hovedbibliotekets biblioteksnummer.
I BOB-basen eller på mail:
Bestilt af:
758000-758000
Aabenraa Bibliotekerne - Aabenraa Bibliotek
Sådan ser det ud i kvittering til eget system
Kvittering til eget system vil indeholde information om både afsender (hovedbibliotek) og afhentningssted (filial).
Det ser sådan her ud i BOB-basen og på almindelig mail:
Bestilt af:
758000-758000
Aabenraa Bibliotekerne - Aabenraa Bibliotek
Afhentningssted:
Bov Bibliotek 758001
I maskinlæsbart kvitteringsformat i xml (OpenReceipt) ser det sådan her ud:
<ord:pickUpAgencyId>DK-758001</ord:pickUpAgencyId>
<ord:requesterId>DK-758000</ord:requesterId>
Det ser sådan her ud i det maskinlæsbare kvitteringsformat på mail (IILL0):
059:079 0
059:080 2
059:060:061 Aabenraa Bibliotekerne - Aabenraa Bibliotek (758000)
059:060:063 758000
059:060:159:160 Haderslevvej 3
059:060:159:161 Aabenraa
059:079 7
059:080 2
059:060:061 Bov Bibliotek
059:060:063 758001
Hvordan bestemmer I om filialer er afsender eller afhentningssted?
I skal rette to steder:
- - i Netpunkt Indstillinger - vælg opsætningen ved login
- - i VIP-basen
I Netpunkt: vælg filialbestilling
Som hovedregel benytter alle biblioteker i et biblioteksvæsen samme login til Netpunkt: nemlig hovedbibliotekts. Da Netpunkt kun afleverer ét biblioteksnummer for afsender, når bestillingen sendes til bestilsystemet, skal filialens biblioteksnummer med i bestillingen. Det gøres via Netpunkt indstillinger.
Når filialen logger ind i Netpunkt med hovedbibliotekets login, skal den derfor gemme sit biblioteksnummer i Netpunkt-Indstillinger sådan her:
- Gå ind i Netpunkt
- Vælg Indstillinger
- Vælg Tilføj ny
- Navngiv Indstilling, som kan vælges på login-siden efterfølgende (fx filialens nummer eller navn)
- Skriv filialens biblioteksnummer i feltet Afhentningsbibliotek
- Klik på Gem
Ved login vælges fremover den Indstilling, sammen med øvrige login-oplysninger. I kan også skrive afsender-biblioteksnummeret direkte i bestil-blanketten i Netpunkt, men ved at gemme i Opsætning slipper I for at huske på det hele tiden.
I VIP-basen: vælg Afsender eller Afhentningssted
I VIP-basen bestemmer I om filialbestillinger skal sendes med filialen som afsender eller afhentningssted:
- Gå ind i filialens VIP-base. Hvis I går ind med hovedbibliotekets login får I adgang til de enkelte filialers VIP-baser øverst til venstre.
- Gå til afsnittet Lånesamabejde > Bestillinger og lån > Vores bestillinger til andre biblioteker > Afsender af bestilling. Her er en indtastningsboks hvor I skriver biblioteksnummer på det bibliotek der skal være afsender. Dvs.:
- filialens biblioteksnummer (filialen er afsender) - eller:
- hovedbibliotekets biblioteksnummer (hovedbiblioteket er afsender - filialen er afhentningssted).
- Klik på Gem ændringer, for at gemme jeres valg.
- Dette skal I gentage for alle de filialer hvor I ønsker at sætte denne indstilling.
Har I spørgsmål eller problemer med dette? Kontakt:
http://kundeservice.dbc.dk.
Kryptering
Kryptering Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret 19-12-2022
Nogle biblioteker ønsker at modtage mails fra bibliotek.dk eller DanBib-bestilsystemet med brugerens navn og/eller CPR-nummer (eller andre personhenførbare data). Det kan fx være:
- bibliotek.dk-bestillinger modtaget på e-mail.
- Mailkvitteringer for bestillinger udført i BOB-basen eller Netpunkt.
For at dette kan ske på sikker og lovlig vis tilbyder DBC at sende disse i form af S/MIME-krypterede mails.
For at vi kan sende krypterede mails til et bibliotekssystem skal vi have modtaget:
- biblioteksnummer for bibliotek
- mailadresse(r) som skal modtage krypterede mails
- for hver mailadresse: et certifikat (offentlig nøgle)
- udløbsdato for certifikatet
- oplysning om 'base64-encoding'-oplysning skal fjernes fra mailheader eller ej (fjernes default)
Det er som regel leverandøren af jeres bibliotekssystem der sørger for dette, da dekrypteringen lokalt jo skal fungere sammen med det lokale bibliotekssystem.
Anmodning om registrering af mailadresse til kryptering + de øvrige oplysninger sendes til DBC's Kundeservice. DBC lægger disse oplysninger i en særlig skjult tabel i VIP-basen. Når vi har givet besked om at oplysningerne er lagt vil BOB være klar til at sende krypterede mails.
Kryptering vil derefter være i drift når biblioteket opdaterer VIP-basen med de mailadresser der skal modtage krypterede e-mails. Det kan fx være til Netpunkt-bestillinger og/eller -kvitteringer i Lånesamarbejde > Bestillinger og lån eller i Slutbrugere > Bestillinger og lån. Husk også at kontrollere samme sted i VIP-basen den er sat rigtigt op med format for mailbestilling.
I øvrigt ...:
- DBC går ud fra at biblioteket eller systemleverandøren selv genererer offentligt og privat certifikat.
- Når certifikatet udløber: et certifikat har en begrænset gyldighed, fx 2 år. I - eller jeres leverandør - skal selv være opmærksom på fornyelse af certifikat i god tid inden det udløber. DBC skal have nyt certifikat 2-3 arbejdsdage inden udløbsdato, med forslag til installationstidspunkt. Hvis certifikatet udløber, sender bestilsystemet mailen i ukrypteret tilstand, med angivelse i mail-subject-feltet at 'CERTIFICATE IS OUT OF DATE'.
- Når I skal ændre mailadresse: hvis I skal ændre en mailadresse der modtager krypterede e-mails fra DanBib-systemet, skal DBC modtage et nyt certifikat fra jer (da mailadressen i reglen indgår som en del af krypteringscertifikatet). DBC anbefaler at I kontakter leverandøren af jeres bibliotekssystem, hvis I skal ændre en mailadresse der p.t. modtager krypterede mails
Servicedeklarationer
Servicedeklarationer Anonym (ikke efterprøvet)Sidst opdateret: 27.05.2013 (tjekket 07.2019)
Det anbefales, at alle biblioteker i en servicedeklaration for biblioteksbrugerne beskriver betjeningsniveauet med hensyn til fremskaffelse af materialer fra andre biblioteker. Bibliotek.dk's biblioteksvejviser indeholder mulighed for link til en sådan servicedeklaration.
Det anbefales endvidere, at alle biblioteker i en servicedeklaration over for andre biblioteker kort beskriver betjeningsniveauet i forbindelse med lånesamarbejdet. Det anbefales særligt, at eventuel fravigelse af nærværende retningslinjer eksplicit beskrives i bibliotekets servicedeklaration.
Netpunkts biblioteksvejviser indeholder mulighed for link til en sådan servicedeklaration.(citat: Principper og retningslinjer for interurbant lånesamarbejde i Danmark)
Retningslinjer for det interurbane lånesamarbejde
Eksempler på servicedeklarationer for lånesamarbejde
Den korte version
- Henvisning til retningslinjerne
- Modtager ikke bestilling af titler under anskaffelse
- Fakturerer erstatning af materiale efter 3 mdr.s overskridelse af lånetiden. Udgift til klargøring kræves ikke erstattet
- Lånetid andre biblioteker: 6 uger
- Henvendelse: [tlf. og e-mail]
Uddannelsesbiblioteker
Udover den korte version:
- Biblioteket forbeholder sig, at materiale ikke udlånes uanset afmærkning i DanBib. Dette sker, hvis det pågældende fagområde er fokus for opgaveskrivning på uddannelsesinstitutionen.
- I så fald afvises bestilling uden nærmere forklaring
Betaling transport
Udover den korte version:
- Biblioteket forbeholder sig at kunne fakturere forsendelsesomkostninger i de tilfælde, hvor det bestillende bibliotek ikke modtager materiale via den nationale kørselsordning
Erstatning
Udover den korte version:
- Biblioteket vil normalt ikke tilbagebetale erstatninger for bortkommet materiale ved returnering af dette
- I undtagelsestilfælde tilbyder biblioteket dog dette. I så tilfælde fremgår dette af den fremsendte faktura
- Erstatning for klargøring tilbagebetales dog ikke
Gebyr udlån generelt
Udover den korte version:
- Biblioteket tager generelt betaling for interurbanlån til andre kommuner, jf. lov § 22 og bekendtgørelse § 8 dækkende alle materialetyper
- Omkostninger til forsendelse med post opkræves med beløb til porto
Gebyr udlån i visse tilfælde
Udover den korte version:
- Biblioteket tager betaling for interurban-lån til andre kommuner, jv. lov § 22 og bekendtgørelse § 8 det omfang at en kommune tager betaling for fjernlån. I øvrige tilfælde opkræves ikke gebyr
- Omkostninger til forsendelse med post opkræves med beløb til porto