Jussi og de mystiske fjernlån

Juli 2019

Spoiler: Det var registreringsdatoen, der gjorde det

”Hvorfor lander der automatiske fjernlånsbestillinger hos vores bibliotek på helt nye danske bøger, der ikke engang er udkommet endnu?”

Det spørgsmål har DBC fået et par gange på det seneste. Helt konkret i forbindelse med Jussi Adler Olsens seneste bog, Offer 2117.

Selv om et bibliotek har sat op i VIP, at der skal gå fx seks måneder, fra en bog er udkommet, til at borgere i andre kommuner kan bestille den gennem bibliotek.dk til automatiseret videresendelse, så går det engang imellem anderledes.

Lad os først sige: Det sker heldigvis ikke så tit.

Men, dernæst: Der er selvfølgelig en forklaring, og hvis du vil have den, så læs videre.

Registreringsdatoen er synderen

For at kunne tage imod bestillinger på en dansk bog, der er så populær, at lånerne allerede begynder at efterspørge den, inden den er udkommet, er det smart at have en forkatalogisering til reserveringer. Bestillingssystemet bruger registreringsdatoen til at automatisere efter, som i mange tilfælde kan ligge lang tid før udgivelsesdatoen – og så er det, at den risikerer at ryge til automatisk fjernlån.

Hold dig fra fællesskabsposter!

”Hvad kan jeg gøre ved det?”, spørger du måske nu. Det allervigtigste råd: Lad være med at lave forkatalogiseringen som en fællesskabspost (folkebiblioteker)!
Fællesskabsposter er netop fælles, det vil sige, at de lander i bibliotek.dk – hvor de ligger klar til at blive bestilt af alle og enhver.
”Men hvad skal jeg så gøre i stedet?”, lyder så måske dit næste spørgsmål.

Her er der to muligheder:
1. Du får fat i DBC eller
2. Du holder din post helt tæt til kroppen (læs: holder den lokalt).

Vi anbefaler, at du får fat i DBC (Mulighed 1)

Lad os se på den første mulighed: Få fat i DBC.

Så snart du kan forudsige, at det kunne være praktisk med en forkatalogisering, så kontakt DBC. Du kan skrive til os på kundeservice.dbc.dk. Så opretter vi en foreløbig post og indsætter en note om forventet udgivelsesdato.

Vi laver allerede masser af forkatalogiseringer. Både, når biblioteker henvender sig, og når forlagene har givet os besked om det. Når det sidste er tilfældet får vi ofte en fil fra forlaget, som danner forlæg for den fysiske bog, og så bruger vi den til at lave en fyldestgørende katalogisering. Det kan man se i posterne som en FFK-kode i felt 032. (FFK står for Færdig Forkatalogisering).

”Men, hvordan løser det problemet – vi kan vel stadig få automatiske bestillinger, for det er vel netop en fællesskabspost, DBC opretter?”, spørger du måske.

Du har ret. Desværre løser det ikke ”Jussi-problemet” lige her og nu, men vi arbejder på at finde en løsning.  Men: Det bliver lettere at finde den mest effektive løsning, hvis alle forkatalogiseringer har præcis de samme markeringer i sig – derfor er det en fordel, at det er DBC, der opretter forkatalogiseringen.

Den anden mulighed: Hold din post helt tæt til kroppen

Lokalposter lander ikke i bibliotek.dk, så du kan i princippet oprette forkatalogiseringen som en lokalpost. Vi anbefaler det bare ikke, for hvis du gør det, skal du efterfølgende nedlægge din lokalpost og flytte lokaliseringer mv. til den fællesskabspost, der vil komme.

Vi arbejder på en løsning

Vi arbejder på at finde en løsning sådan at vi kan tage højde for mere end postens oprettelsesdato til beregning af automatisk fjernlån. Det kunne være at ”mærke” på forventet udgivelsesdato, accessionsdato eller en kombination af flere ting. Vi skal nok fortælle mere om det, når vi sætter det i gang.

 

illustration af registreringsdatoen