Log ind med WAYF (old.bibliotek.dk)

Sidst opdateret: 22.1.2024

 

Hvad er WAYF?

OBS: Indhold på denne side gælder kun det gamle bibliotek.dk

WAYF står for Where are you from og er et fælles login til en række institutioner og eksterne tjenester, som institutionernes brugere benytter. Brugeren skal blot logge på en WAYF-institution én gang og har så adgang til de øvrige tjenester og institutioner, som brugeren har adgang til via WAYF.
DBC og WAYF har indgået en aftale om tilslutning af Bibliotek.dk som tjeneste hos WAYF. Det vil sige, at WAYF-brugere kan logge på Bibliotek.dk med deres WAYF-login.
Brugerne skal logge ind via en institution, de har WAYF-login til.
WAYF formidler de nødvendige data om brugeren mellem institutionerne. Brugeren bedes om samtykke, når der videregives personlige data fra en institution til en anden.
Brugeren identificeres med sin mailadresse - derfor skal mailadressen i Bibliotek.dk-login være den samme som den, der er i WAYF-profilen.

Log ind på Bibliotek.dk med WAYF-login

Brugerens adgang til Bibliotek.dk via WAYF:

  1. Man logger sig på Bibliotek.dk via WAYF ved at trykke på knappen med WAYF-logo på Bibliotek.dk's login-side.
  2. Herfra kommer man til en side hos WAYF, hvor man skal vælge sin institution
  3. Hvis man ikke er logget ind på den valgte institution, bliver man sendt til dens login-side
  4. Efter man er logget ind, viser WAYF, hvilke oplysninger der vil blive sendt til tjenesteudbyderen. Man kan lade WAYF huske samtykket til næste gang.
  5. Hvis Bibliotek.dk godkender oplysningerne, bliver man logget ind på bibliotek.dk.

Nedenfor beskrives arbejdsgangen, hvis brugeren i forvejen har hhv. ikke har et Bibliotek.dk-login.

 

WAYF-bruger, der i forvejen har et Bibliotek.dk-login

Hvis man i forvejen har et Bibliotek.dk-login, hvor brugerid'et er den samme mailadresse, som man har opgivet til WAYF, er det nødvendigt at de to identiteter - WAYF og Bibliotek.dk - kobles sammen til én brugeridentitet, set fra Bibliotek.dk.
Det er nødvendigt at koble identiteterne sammen, fordi DBC's system identificerer en bruger med Bibliotek.dk-login ved hjælp af brugerens mailadresse. Når en WAYF-bruger autentificeres hos Bibliotek.dk sker det også ved hjælp af den mailadresse, som brugeren har opgivet til WAYF. For at undgå parallel-registrering i DBC's brugerbase, kobles de to identiteter.
Brugeren bliver informeret om denne kobling i en mail. I mailen er der et link som skal aktiveres, før man logges ind på Bibliotek.dk.

WAYF-bruger, der ikke har et Bibliotek.dk-login

Hvis man logger ind med WAYF og ikke er Bibliotek.dk-bruger, finder Bibliotek.dk's brugerbase i første omgang ikke en bruger der matcher den mailadresse, der findes i WAYF-brugerid'et. Hvis mailadressen ikke findes, oprettes brugeren i Bibliotek.dk med sin mailadresse som brugerid.
Det sker for at brugeren fremover kan genkendes af Bibliotek.dk. Brugeren er nu logget ind.

Bruger der allerede er logget ind via WAYF

En bruger der allerede er logget ind via WAYF, genkendes ikke automatisk, når han kommer til Bibliotek.dk. Han skal klikke på WAYF-knappen, men skal ikke gennem proceduren med at vælge institution mv. Han godkendes og er logget ind på Bibliotek.dk uden at have gjort andet end at trykke på knappen. WAYF-sekretariatet har en løsning undervejs, som vil betyde at login kan ske helt sømløst for brugeren.

Yderligere information

WAYF-løsningen varetages af WAYF-sekretariatet, der er forankret hos Danish e-Infrastructure Cooperation (DeIC). Uddybende information kan fås på WAYFs hjemmeside

Find hjælp til slutbrugeren i Bibliotek.dk's hjælpetekster.