Lånertjek og fjernadgang

Sidst opdateret:1.12.2020

Indhold

DBCs fælles lånertjekservice

Den fælles lånertjekservicen er en webservice der anvendes af systemer og grænseflader til opslag i et bibliotekers lånerregistre, for at verificere om en bruger er indmeldt, og om vedkommende bruger evt. samtidig er er borger i kommunen.

Eksempler på produkter, der anvender servicen, er lånertjek i bibliotek.dk, netpunkt.dk, og InfoMedia fjernadgangsservice. Eksempler på anvendelse i ikke-FBI-produkter er Det Kgl. Bibliotek - Aarhus service "Videnskabelige artikler" og "eReolen".

Fordelene ved denne fælles lånertjekservice er:

  • at udbyderne af elektroniske ressourcer ikke skal kende til de enkelte bibliotekers konkrete lånertjekmetode(r)
  • at biblioteket kan genbruge deres lånertjekmetode(r) til forskellige elektroniske ressourcer
  • at biblioteket selv kan vælge hvilken lånertjekmetode der skal bruges af de enkelte elektroniske ressourcer

laanertjek

Opsætning af lånertjekmetode i VIP-basen

For at kunne tilbyde slutbrugere fjernadgang, skal biblioteket lave opsætning i VIP-basen, før udbyderen af den konkrete elektroniske ressource kan anvende den fælles lånertjekservice. Dette gøres i VIP-grænsefladen under afsnit B. Slutbrugere, 3. Lånertjekmetoder.

Der er to forskellige lånertjek metoder som man kan vælge imellem i VIP-basen, men hvilke man kan anvende kommer helt an på hvad bibliotekets lokalsystem kan.

  1. NCIP
  2. NCIP - låner bor i kommunen

I behøver kun at oprette en lånertjekmetode én gang (fx en NCIP-generel og en NCIP-kommunetjek). Den kan efterfølgende anvendes til fjernadgang til flere forskellige elektroniske ressourcer, der har samme behov.

Information og teknisk dokumentation af lånertjek

Teknisk dokumentation af webservice